V čom a ako sušiť

Hoci recepty na raw placky sú v podstate jednoduché - zmixovať, nastrúhať, ochutiť, usušiť, hotovo - problém môže nastať práve pri tom sušení. Preto som spísala niekoľko možných typov, z ktorých si môžete vybrať ten ideálny pre vás:

  • Sušenie na slnku: najprírodnejšie spôsob, ktorý vymyslela sama príroda. Na papier na pečenie rozotrieme cesto na placky a necháme sušiť na teplom slniečku v záhrade alebo na balkóne. Odporúčam aplikovať cez leto, v zime to slniečko predsa len nie je také teplé.
  • Sušenie na radiátore: postup je totožný so slniečkovým sušením, iba papier na pečenie nepoložíme von, ale dovnútra na radiátor. Upozorňujem, že radiátor musí byť zapnutý. Doba sušenia závisí od teploty radiátora a hrúbky cesta.
  • Sušenie na kachľovej peci: menej častý spôsob, ale kto má možnosť, tak prečo by ju nevyužil. Opäť si pomôžeme papierom na pečenie, usušené placky z neho idú ľahšie dole. Zmes na placky rovnomerne rozotrieme a položíme na rovnú časť kachľovej pece, ktorá je príjemne teplá od horiaceho dreva. Tento kachľový spôsob má v sebe trochu romantiky, s praskajúcim drevom a jeho vôňou musia byť raw placky delikátne.
  • Sušenie v rúre: rúru má doma asi každý. A ešte k tomu sa dá používať celý rok. Budem sa opakovať, ale ten papier na pečenie sa mi naozaj osvedčil, takže ho aplikujeme aj na rúrové sušenie. Rozotrieme naň cesto, položíme na plech. Rúru zapneme na najnižší stupeň, ideálne aj s ventilátorom. Zväčša je to tých 50 stupňov. Do dvierok od rúry vložíme tenký koniec varešky alebo zloženú handru a necháme sušiť. Upozorňujem, že sušenie trvá naozaj dlho, takže sa vyzbrojte trpezlivosťou a asi aj očakávaním na trošičku vyšší účet za elektriku a plyn, ak plánujete placky sušiť často.
  • Sušenie v sušičke: geniálna vec. Mám jednu "z tých drahých". Kto sleduje raw trendy, tak sa orientuje. Suší výborne a aj na 41 stupňoch je teplota konštantná a placky rovnomerne vysušené. Zvolila som variantu s časovačom. Vadí mi hluk pri sušení, preto suším cez noc a časovač mi pomôze v tom, aby som suroviny nepresušila. Ráno iba otočím placky na druhú stranu a dosuším. Cez leto suším aj zeleninu a ovocie - do zásoby na zimu. Škoda, že všetko pojeme už v septembri. Sušičiek je nespočetné množstvo, záleží od vašich finančných možností. Skúšala som sušiť v jednej s časovačom, ktorej suma sa pohybovala okolo 100eur. Aj pri najnižšom stupni bolo ovocie horúce a musela som neustále prekladať tácky. Tiež som mala jednu úplne najlacnejšiu bez časovača a to bolo vážne celé zle. Všetky suroviny boli vriace, enzými a vítamíny nemali žiadnu šancu prežiť. Na rôznych fórach som čítala podobné skúsenosti, takže aspoň nemám pocit, že si vymýšľam. Je však možné, že odvtedy sa aj "obyčajné" sušičky pohli vpred a nemusíte vyhadzovať veľa peňazí za tie momen"drahé". Skúste sa popýtať v diskusiách, najlepšie je orientovať sa podľa skúseností niekoho, kto má konkrétny model sušičky doma. Tak budete mať reálne overenú informáciu, že na 41 stupňov, bude určite 41 st. a nie 58 st.