Makové orechy s medom

Ďalší z mojich jednoduchých sladkých pochúťok - ako inak, na zdĺhavé (ne)vypekanie som príliš pohodlná. Orechy si vždy cez noc namáčam, ráno prepláchnem a opäť na chvíľu namočím. Že prečo? No, pretože dlhšie skladované orechy sú usušené(deaktivované) a potrebujeme ich prebudiť k životu, aby zo seba vydali všetky tie skvelé enzými, minerály a vitamíny a zbavili sa svojich brzdičov - inhibítorov. Zároveň sa namáčaním zbavia kyseliny fytovej, ktorá na seba viaže minerály ako zinok, železo či vápnik a zabraňuje tak ich vstrebávaniu do krvi.

Potrebujeme:

200g vlašských orechov

2 polievkové lyžice medu

1 polievková lyžica chia semienok

mak na obaľovanie

Namočené a prepláchnuté orechy rozsekáme v mixéry na úplne mini kúsočky. Kľudne ich môžeme aj pomlieť v ručnom mlynčeku, ale keďže ja žiadny nemám, tak neviem vyskúšať, či by zvládol aj mokré orechy. Pridáme med a chia semienka (ak nemáte, nevadí, kúpte si a spravte ešte raz) a premiešame. Potrebujeme, aby zmes mala konzistenciu na vytváranie guličiek, takže ak by bola príliš riedka, môžeme prihodiť napríklad aj pomleté slnečnicové semená alebo kľudne jablkovú vlákninu či psyllium. Vytvoríme guľôčky - veľkosť záleží od vkusu jednotlivca. Ja mám rada také malé jednohubky, aby som do nich nemusela hrýzť na dvakrát. Obalíme v maku a môžeme rovno zjesť.