Bielo - čierna čokoládka
Kým neochutnáte tento zázrak, nezistíte, ako chutí čokoláda. Nutrične nabombovaná pochúťka vám dodá potrebnú energiu a správne tuky bez výčitiek svedomia.
BIela čokoláda:
2 lyžice kokosového oleja
1 lyžica nastrúhaného kakaového masla
1 lyžička medu. Pre sladké jazýčky pridajte ešte jednu
2 lyžice kokosového masla
V parnom (vodnom) kúpeli si rozpustíme maslá a olej. Treba sledovať teplotu, aby nepresiahla optimálnych 41 stupňov. Vmiešame med a navrstvíme do čoko foriem. Môžu byť aj formy na ľad, ideálne silikónové, z ktorých sa čokolády vyberajú ľahko. Ak chcete mať čokoládky ozdobené, na spodok formy si môžete v jemnej vrstve vysypať chia semienka, nadrobno nakrájané sušené ovocie alebo oriešky. Ja som použila aj mletú škoricu. Dáme schladiť do chladničky alebo mrazničky. Kokosové maslo som si robila doma v odšťavovači so špeciálnym nástavcom. Je však možné použiť aj služby mlynčeka na kávu, nasypať doň kokos a mixovať. Dlho. Občas nechať mixér vydýchnuť a vychladnúť a mixovať opäť. Kokos by mal začať púšťať olej a lepiť sa na steny mixéra.
Tmavá čokoláda:
2 lyžice kokosového oleja
2 lyžice nastrúhaného kakaového masla
2 lyžice nepraženého kakaa
1 lyžica medu
Opäť si maslo a olej rozpustíme v parnom (vodnom) kúpeli a neprekročíme teplou 41 stupňov, aby sme zachovali všetky výživné látky, kvôli ktorým si dávame túto námahu. Vmiešame kakao a med a nalejeme do formy na pralinky alebo do formy na ľad. Ak chceme mať čokoládku v štýle študentskej pečate, pokrájame nadrobno rôzne sušené ovocie a oriešky a vmiešame do zmesy. Dáme schladiť do chladničky alebo mrazničky.