Šampiňónové raw placky

 
Tieto sú moje najobľúbenejšie. Šampiňóny kupujem na trhu každú sobotu vždy čerstvé od jedného domáceho pestovateľa, ale ak takúto možnosť nemáte, vystačíte si aj s tými z obchodu.
 
Suroviny:
 
250g bielych šampiňónov
50g ľanových semien
50g sezamových semien
200g slnečnicových semien
4 lyžice tamari sójovej omáčky
2 lyžice lahôdkového droždia
himalájska soľ na dochutenie
 
Prvý deň:
Slnečnicové semená umyjeme a namočíme na dve hodiny. Vodu zlejeme cez sitko a semená necháme naklíčiť na tmavom mieste do druhého dňa. 
Na druhý deň: 
3/4 semien rozmixujeme v mixéri, zbytok odložíme. Ľanové semienka namočíme do vody (tak aby boli vodou tesne zakryté) a necháme aspoň dve hodinky stáť, aby pustili sliz. Šampiňóny ošúpeme, nakrájame na mesiačiky a zmiešame so slnečnicovými, ľanovými a sezamovými semienkami. Pridáme sójovú omáčku a lahôdkové droždie a opäť pomiešame, aby sa chute spojili. Ak sa vám zdá zmes málo slaná, dosoľte himalájskou soľou. Vzniknuté cesto musí byť husté, ale zároveň sa musí dať roztierať. Cesto rozotrieme na sušiace pláty pokryté papierom na pečenie, nožíkom alebo kolieskom na pizzu si naznačíme tvary. Sušíme približne 6 hodín na 41 stupňov, potom otočime a sušíme z druhej strany už bez papiera na pečenie približne 4 hodiny - kým nebudú placky chrumkavé. Doba sušenia závisí aj od hrúbky placiek.
 
Hotovo, dobrú chuť.