Raw placky s chuťou mora
3 druhy morských rias (nori pláty nepražené, nori vločky a dulse vločky) a himalájska soľ... Kým neochutnáte, neuveríte, že môže existovať tak zaujímavá chuť.
200g slnečnicových semien
50g ľanových semien
100g konopných semien
2 kusy nepražených nori plátov
1 lyžica nori vločiek
1 lyžica dulse vločiek
himalájska soľ
Prvý deň:
Slnečnicové semená umyjeme a namočíme na dve hodiny. Vodu zlejeme cez sitko a semená necháme naklíčiť na tmavom mieste do druhého dňa.
Na druhý deň:
3/4 semien rozmixujeme v mixéri spolu s natrhanými nori plátmi, zbytok semien odložíme. Ľanové semienka namočíme do vody (tak aby boli vodou tesne zakryté) a necháme aspoň dve hodinky stáť, aby pustili sliz. Zmiešame slnečnicové, ľanové a konopné semienka, pridáme nori a dulse vločky. Ak máte radi slanšie raw placky, dochutíme himalájskou soľou. Delikátne chutia aj v kombinácií s lahôdkovým droždím. To som ale tentokrát zámerne nepridala, aby vynikla iba chuť morských rias. Cesto rozotrieme na sušiace pláty pokryté papierom na pečenie, nožíkom alebo kolieskom na pizzu si naznačíme tvary. Sušíme približne 6 hodín na 41 stupňov, potom otočime a sušíme z druhej strany už bez papiera na pečenie približne 4 hodiny - kým nebudú placky chrumkavé. Doba sušenia závisí aj od hrúbky placiek.
Hotovo, dobrú chuť.