Raw placky so sušenými paradajkami a čerstvou bazalkou
Medzi mojimi zásobami pripravenými na zimu som objavila sušené paradajky z mamininej záhrady. Vôbec som nemusela rozmýšľať, čo by som z nich asi tak mohla pripraviť, raw placky bola jasná voľba. Bazalka je u nás vždy čerstvá v kvetináči, usušený domáci cesnak tiež, takže mi nič nebrańilo v ich príprave.
200g slnečnicových semien
50g ľanových semien
50g sezamových semien
50g konopných semien
50g sušených paradajok
hrsť čerstvej bazalky
2 strúčiky cesnaku
himalájska soľ
Prvý deň:
Slnečnicové semená umyjeme a namočíme na dve hodiny. Vodu zlejeme cez sitko a semená necháme naklíčiť na tmavom mieste do druhého dňa.
Na druhý deň:
3/4 semien rozmixujeme v mixéri, zbytok odložíme. Ľanové semienka namočíme do vody (tak aby boli vodou tesne zakryté) a necháme aspoň dve hodinky stáť, aby pustili sliz. Paradajky nakrájame na drobno a namočíme do trochu vody, aby zmäkli. Bazalku nakrájame alebo roztlačíme v mažiariku. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Zmiešame dokopy semienka, paradajky aj s vodou, bazalku a cesnak. Sušené paradajky sú samé o sebe dosť slané, ale ak potrebujeme docieliť slanšiu chuť, dochutíme himalájskou soľou. Keďže fantázii sa medze nekladú, kľudne pridajte čerstvo namleté korenie štyroch farieb a štipôču chilli. Vzniknuté cesto musí byť husté, ale zároveň sa musí dať roztierať. Cesto rozotrieme na sušiace pláty pokryté papierom na pečenie, nožíkom alebo kolieskom na pizzu si naznačíme tvary. Sušíme približne 6 hodín na 41 stupňov, potom otočime a sušíme z druhej strany už bez papiera na pečenie približne 4 hodiny - kým nebudú placky chrumkavé. Doba sušenia závisí aj od hrúbky placiek.
Hotovo, dobrú chuť.