Chilli raw placky
Veľmi jednoduché placky pre vyznávačov ostrých chutí.
200g slnečnicových semien
50g ľanových semien
50g tekvicových semien
usušená chilli paprička alebo už namletá chilli zmes (kajenské korenie)
himalájska soľ
Prvý deň:
Slnečnicové semená umyjeme a namočíme na dve hodiny. Vodu zlejeme cez sitko a semená necháme naklíčiť na tmavom mieste do druhého dňa.
Na druhý deň:
3/4 semien rozmixujeme v mixéri, zbytok odložíme. Ľanové semienka namočíme do vody (tak aby boli vodou tesne zakryté) a necháme aspoň dve hodinky stáť, aby pustili sliz. Sušenú chilli papričku môžeme rozmixovať v mlynčeku na kávu alebo použiť už hotové kajenské korenie. Všetky suroviny spolu zmiešame, pridáme soľ a chilli. Dochutenie nechám na každého zvlášť, niekto má rád málo slané a veľmi štipľavé, iný zase jemne pikantné. Vzniknuté cesto musí byť husté, ale zároveň sa musí dať roztierať. Cesto rozotrieme na sušiace pláty pokryté papierom na pečenie, nožíkom alebo kolieskom na pizzu si naznačíme tvary. Sušíme približne 6 hodín na 41 stupňov, potom otočime a sušíme z druhej strany už bez papiera na pečenie približne 4 hodiny - kým nebudú placky chrumkavé. Doba sušenia závisí aj od hrúbky placiek.